ΤΕΧΝΗΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ Η ΤΕΧΝΟΜΑΡΜΑΡΟ


Τεχνητό μάρμαρο

Τεχνητό μάρμαρο τοποθετημένο σε δάπεδοΤο τεχνητό μάρμαρο ή τεχνομάρμαρο είναι εμφανές έγχρωμο σκυρόδεμα ενισχυμένο με πολυεστερικές ίνες που βγαίνει σε πολλά χρώματα και σχέδια. Δεν ξεχωρίζει από το πραγματικό, φυσικό μάρμαρο, θεωρείται μεγαλύτερης αντοχής και λιγότερο απορροφητικό.

Τα πρώτα τεχνητά μάρμαρα κατασκευάζονταν από συμπίεση θρυμμάτων μαρμάρων και τσιμεντοειδές συγκολλητικού υλικού σε μεγάλους όγκους, η επεξεργασία τους ήταν η ίδια με τα φυσικά. Σήμερα στην κατασκευή τους χρησιμοποιούνται ρητίνες, πληρωτικό υλικό και χρωστικές ουσίες.

Το τεχνητό μάρμαρο παράγεται σε καλούπια και έχει καλύτερη ομοιομορφία από το φυσικό. Χρησιμοποιείται όπως και το φυσικό στην πλακόστρωση δαπέδων και επένδυση τοίχων κτιρίων, στην πλακόστρωση εξωτερικών χώρων, σε επένδυση τζακιών και άλλες χρήσεις. Ευρεία είναι η χρήση του σε πάγκους μπάνιου και κουζίνας. Το τεχνητό μάρμαρο σε σύγκριση με το φυσικό έχει απόλυτη ομοιομορφία στον χρωματισμό, λιγότερη φθορά στην κατασκευή του αφού δεν έχει περισσευούμενα κομμάτια, όπως το φυσικό στην κοπή του και έχει την δυνατότητα να βγει σε συγκεκριμένη διάσταση και όγκο.

Τεχνητά μάρμαρα χρησιμοποιούνται και στην αρχαιολογία στην συντήρηση αγαλμάτων και μνημείων. Με τεχνητό μάρμαρο έχει κατασκευαστεί εκμαγείο της δυτικής ζωοφόρου του Παρθενώνα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου